DAGIS/FÖRSKOLA

Som ni vet har Alicia börjat på dagis/ Förskola… Jag skrev på mitt instagram att hon hade börjat på dagis och fick så mycket skit… Jag skriver absolut inte dagis för att jag nedvärderar lärarna utan för att dagis känns så lätt att säga för barn. Jag måste säga att jag ser upp till ”förskolelärare” som har ett så hårt jobb som att varje dag ta hand om barn som inte alltid är snälla och sitter still utan kan vara ganska gapiga och skrikiga för att inte tala om snoriga. Att säga -Alicia du ska gå på förskooooolan idag… det känns väl lite pretto, dagis låter lite mer barnsligt och som ett ord som faktiskt Alicia snart kan säga…. Men nu har jag fått börja skriva förskola så att alla ska bli glada. Förskola tycker jag oxå känns som det man går när man är sex år… Snälla ni säg gärna vad ni tycker jag vill verkligen vara en bra människa!

Lite alternativ på vad man skulle kunna säga istället för dagis:

1. Kindergarten, 2. Babyskola, 3 Daghem….

dagis1

251 kommentarer

 1. Jag säger nog ”dagis” av ren vana, det hette det när jag var liten. ”Förskola” gör att jag tänker på ”förskoleklass”… Dagis kallar jag det för när jag pratar med min dotter, men visst skulle jag skriva om det i något mer formellt sammanhang skulle jag skriva ”förskola”, för jag vet ju att det är det korrekta. Precis som att vi pratar om hennes ”fröknar” hemma, inte hennes ”förskolepedagoger” vilket då kanske är det korrekta. Tycker det blir så överdrivet, huvudsaken är att min dotter förstår vad jag menar, det är ju med henne jag pratar om det!

 2. Sååå söt dotter ni har. Jag är sjukt anti ordet förskola och inte tala om pedagog. Ska barnen gå runt och säga pedagogen? Nej för mig är det och kommer alltid vara dagis och fröken

 3. Jag gick på dagis när jag var liten och det är på just dagis mina barn går med. Det är ingenting jag kommer ändra på och inget som du behöver heller! Det är en löjlig sak av andra att kommentera.

 4. Min son har dagmamma det kallas familjedaghem. Bästa val jag någonsin gjort. Passar mitt barns behov perfekt!
  En aning förvirrande att ”dagis” och ”sexårsverksamhet” kallas det samma, förskola!?

 5. Jag är född ’93 och har alltid sagt dagis, ända sen jag var liten. Jag tycker verkligen inte att det är något nedvärderande med den benämningen! De som tycker det måste ju ha väldigt lite att göra om dagarna för att kunna störa sig på det. Dagis kommer jag alltid att säga själv för det ligger närmast mig. Förskola låter så himla seriöst och vuxet, trots att det nu mera heter det.

  Haha, komiskt att alla ska ta åt sig av helt onödiga ting.

 6. Tjusigt foto förresten! Ljuset och färgerna glöder verkligen. Vackert finner jag det 🙂 Har du tagit bilden själv, Carolina? Om det inte är du, vem har gjort det? 🙂

 7. Idag RINGDE min dotters förskola/dagis och skällde ut mig för att dem ryktesvägar hört att jag skrivit på min instagram sida ”behövde förskolan bjuda på popcorn och ostbågar?”
  Dem tycker att jag inte borde skrivit det där och istället berättat det för dem.

  Men vänta, yttrandefrihet? Och vem ger dem rätten att ringa och skälla ut en för sånt man skriver privat? Har dem verkligen tid för sånt när dem är i barngrupp?

  Riktigt pinsamt, dem har gjort fel i att dem bjudit på snacks men snokar runt på föräldrarnas instagram sidor och ringer upp en.

  Obekvämt detta.

 8. Att säga förskola är bra, det handlar om att stärka förskoläraryrket. Dagis är ju en förkortning av daghem vilket inte längre finns. Dagis är ju ofta ett skällsord…. ”ett jävla dagis” brukar folk säga om någonting som upplevts ”töntig” eller ”rörigt”. Föris är ju en alldeles utmärkt förkortning av förskola som jag kommer använda. Förskolan har en egen läroplan och namnet förskola syftar ju till före-skolan. Det man går i när man är 6 år är förskoleklass och är skolförbredande på ett annat vis än förskolan…. Men visst slinker ordet dagis ur min mun med. Men denna hets när någon påpekar att det heter förskola, till er vill jag bara säga chilla släpp sargen och kom med i matchen 😉 Vi säger ju inte folkskolan längre heller just för att den inte finns 😀 Blev en lite prettokomentar nu men jag bjuder på det för jag brinner för att stärka läraryrket.

 9. Merely wanna comment that you have a very decent website , I the layout it actually stands out.

 10. Du kan kalla det dagis eller hjärntvätts anstalt

  de samma skit nu som på 70 talet de ändras bara namn på eländet

 11. Vi säger dagis! Har alltid gjort kommer alltid att göra! Efter dagis börjar han i förskoleklass. På dagis säger de förskolan! Och min 6 åring säger både och men föredrar dagis! Inget fel i det tycker vi! Herregud bara alla får ut ngt av att vara där!

 12. Annsofie T

  Hej alla föräldrar!
  Jag vill även att ni skall känna till att det finns ett alternativ till dagens förskola, även den i kommunal regi.
  Jag pratar om Dagmamman även kallad dagbarnvårdare i annan pedagogisk verksamhet.
  Största skillnaden mellan förskola och oss dag mammor är att vi är rekommenderade att följa dagens skolplan, men vi är inte slaviskt tvungna till det. Vi sätter den fria leken i fokus och följer barnens önskemål och idéer för att hjälpa dom att bli kreativa, utforskande nyfikna glada individer. Grupperna är mindre vilket i sin tur leder till friskare barn. vi satsar även stenhårt på utevistelse, motorik och kreativitet på alla plan. Skall man orka det behövs det mycket god och näringsriktig mat, som vi lagar själva och självklart får barnen deltaga i köket och dess bestyr. Ibland har vi temaarbete och just nu arbetar vi med tema kroppen och kommer även att starta upp en 6-årsverksamhet en ggn/veckan i samarbete med en förskola. utöver det har vi tillgång till trevlig barnanpassad lokal hela veckan samt skolans gymnastiksal på tisdagar. Och på onsdagar kommer en sagotant och läser saga för alla barnen tillsammans. Jag tycker själv att vi har en utomordentlig verksamhet som tyvärr väldigt få föräldrar av idag känner till/ är bekanta med. Välkomna att besöka oss om ni har vägarna förbi. Kolla med din egen kommun var just din blivande dagmamma ev finns för vi har plats för fler och vill gärna ha sopntanbesök av alla intresserade. Tack för ordet! Annsofie Thelin

 13. […] jag sökte på en uppgift på nätet så råkade jag hamna i en blogg som tog upp problemet att hon råkat skriva ”dagis” istället för […]

 14. Jag måste ha missat något.. fattar inte riktigt.
  Vill dagis bli kallat för förskola? Varför ska dom göra det i så fall? Dagisfröknar har väl lägre utbildning än förskolelärare, eller vad man nu kallar det.. ska alla ändra ord för att deras jobbtitel låter nervärderande?
  Det är väl knappast rättvist för förskolan att kalla dagis för förskola också, med tanke på att barnen är äldre på förskolan, för visst är det fortfarande något man går på EFTER dagis?
  Och utbildningen till förskolelärare är högre?
  Då kan man kalla undersköterska för sjuksköterska? Äsh jag fattar inte, trasslar till det för mycket.

  Kanske ska börja kalla undersköterska för sjuksköterska också..

  Gynning, kalla det vad du vill!

 15. carpefuckingdiem

  Det finns ju inte ens nått som heter dagis så varför kalla det för det?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *